Kompetensi guru dalam pengurusan kewangan sekolah - Baharin, Suriyati; Abdul Kadir, Suhaida (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Pengurusan kewangan di sekolah rendah kerajaan merangkumi aspek perancangan penggunaan sumber kewangan, penerimaan sumber kewangan, perbelanjaan, perolehan dan pengurusan aset.Walaupun pentadbir sekolah dan kerani kewangan memainkan peranan utama dalam menguruskan kewangan sekolah, namun terdapat guru yang terlibat dalam aktiviti kewangan sekolah yang tertentu.Tujuan utama penyelidikan ini adalah untuk mengenal pasti kompetensi guru dalam pengurusan kewangan sekolah khususnya dalam aspek peruntukan bantuan perkapita geran (PCG), Panjar Wang Runcit (PWR), pembelian barang / aset dan pengurusan barang / aset sekolah.Kaedah yang digunakan berbentuk tinjauan dan melibatkan 169 guru sekolah rendah di Seremban. Dapatan kajian menunjukkan kompetensi guru dalam pengurusan kewangan sekolah adalah pada tahap rendah. Memandangkan guru juga terlibat dalam beberapa aktiviti kewangan sekolah, dapatan kajian ini menunjukkan keperluan guru mengikuti latihan berkaitan dengan pengurusan kewangan.