Komitmen guru terhadap sekolah menengah di daerah Kangar, Perlis - Zakaria, Nurulaim Asyikin; Abdul Kadir, Suhaida (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti sejauh mana komitmen guru di sekolah menengah di daerah, Kangar, Perlis dan membandingkan komitmen guru terhadap sekolah menengah berdasarkan faktor demografi. Data diambil daripada 145 guru di sekolah menengah di daerah Kangar, Perlis. Keseluruhan komitmen guru terhadap sekolah ialah pada tahap sederhana iaitu dengan min 3.35 (SP = .52). Kajian ini mencadangkan agar komitmen guru terhadap sekolah perlu dipertingkatkan lagi untuk meningkatkan kecemerlangan dan pretasi sekolah ke tahap yang lebih tinggi.