Pendekatan Komunikatif dalam Pembelajaran Bahasa Arab Melalui Kelas Maya - Ajam, Promadi (2006)
Pendekatan Komunikatif (PK) dan Pengajaran Bahasa Berbantuan Komputer (PBBK) adalah dua konsep yang popular dalam pembelajaran bahasa. Penggabungjalinan kedua-dua konsep ini boleh melahirkan satu pendekatan untuk membantu pelajar mempertingkatkan kemahiran komunikasi dengan memanfaatkan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK). Satu Program Perisian Interaktif ARABCom1.com telah dibina khusus untuk keperluan kajian ini berdasarkan konsep Virtual Communicative Language Teaching (VCLT) yang merupakan perpaduan kedua konsep di atas. Kajian ini dibuat bertujuan untuk mengetahui keberkesanan Program Perisian ARABCom1.com dalam membantu pelajar mempertingkatkan kemahiran komunikasi bertulis. Tujuan kajian ini juga untuk mengenali keutamaan program ARABCom1.com dalam membantu pelajar mempertingkatkan kemahiran berkomunikasi. Ke atas program ini dibuatkan sebuah eksperimen dengan menggunakan rekabentuk The One-Group Pretest-Posttest Design. Seramai 40 orang pelajar semester pertama di Jurusan Pendidikan Bahasa Arab Fakultas Tarbiyah dan Keguruan Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau (UIN SUSKA RIAU) Indonesia dipilih sebagai subjek kajian. Instrumen yang digunakan adalah soal Ujian-Pra/Ujian-Pasca, Diari dan Soal Selidik. Data dianalisis menggunakan teknik statistik ujian-T untuk melihat keertian perbezaan purata skor Ujian-Pasca dan Ujian-Pra. Di samping itu digunakan pula peratus untuk melihat tingkat peningkatan kemahiran komunikasi dan keutamaan program. Skala Likert serta data dalam Diari digunakan pula untuk mengetahui tingkat keberkesanan program menurut pandangan pelajar.