Hubungan antara sikap terhadap komputer dengan efikasi swadiri komputer dalam kalangan murid Melayu di Kelantan - Mohd Ariffin, Nadia Hidayah; Mohd Ayub, Ahmad Fauzi; Wan Jaafar, Wan Marzuki (Universiti Putra Malaysia Press, 2015)
Perkembangan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK) memerlukan murid sekolah untuk mempersiapkan diri mereka dengan kemahiran menggunakan pelbagai teknologi seperti Internet dan komputer. Dua aspek penting yang perlu dimiliki oleh murid adalah efikasi swadiri komputer dan sikap terhadap komputer. Kertas ini akan membincangkan hubungan antara efikasi swadiri komputer dengan sikap terhadap komputer dalam kalangan 413 orang murid Melayu di negeri Kelantan. Murid yang terlibat dalam kajian ini terdiri daripada mereka yang mengambil mata pelajaran Information and Comunication Technology Literacy (ICTL) di peringkat sekolah menengah. Pemilihan responden telah dijalankan secara rawak. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini adalah Computer Self Efficacy oleh Murphy, Coover dan Owen (1989) dan Computer Attitude Scale oleh Jones dan Clark (1994). Secara keseluruhan, purata skor bagi efikasi swadiri komputer adalah baik (Min = 3.93; SP = 0.34) dan murid menunjukkan sikap yang positif terhadap komputer (Min = 3.78; SP = 0.32). Hasil kajian ini juga mendapati terdapat hubungan signifikan antara sikap terhadap komputer dengan efikasi swadiri komputer murid samada secara keseluruhan mahupun jika ditinjau melalui setiap dimensi sikap murid.