UCTC bantu penduduk Long Semadoh jana pendapatan dari produk asas tani - Universiti Putra Malaysia, Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2016)
Long Semadoh (Lawas, Sarawak), 19 Nov – Pusat Transformasi Komuniti Universiti (UCTC), UPM akan membangunkan Pusat Pengkomposan dan Kemahiran Komuniti Desa Long Semadoh di kawasan Parlimen Lawas di sini, yang bakal memanfaatkan 10 buah kampong masyarakat Lun Bawang di sekitar desa ini.