Penglibatan belia dalam politik di Selangor, Malaysia. Masters thesis, Universiti Putra Malaysia - Samsi, Abdul Hadi (2014)
Penglibatan politik belia menunjukkan keadaan tidak menentu, terdapat segelintir belia melibatkan diri secara ekstrem dengan menyertai demonstrasi jalanan, perhimpunan haram serta membuat provokasi terhadap pihak berkuasa. Walau bagaimanapun terdapat juga yang pasif melibatkan diri dalam politik. Oleh yang demikian terdapat pelbagai pengaruh yang dapat mempengaruhi penglibatan politik belia antaranya pengaruh kepimpinan parti politik iaitu antara kepimpinan Barisan Nasional dengan kepimpinan Pakatan Rakyat, pengaruh media massa dan pengaruh persekitaran sosial. Maka tujuan kajian ini adalah untuk meneliti penglibatan politik belia di Selangor khususnya. Objektif khusus kajian ini adalah; (1) mengenal pasti tahap penglibatan politik golongan belia di Selangor, (2) mengenal pasti persepsi belia terhadap kepimpinan parti politik, media massa dan persekitaran sosial, (3) menentukan hubungan perkaitan antara pengaruh kepimpinan parti politik dengan penglibatan politik belia, (4) menentukan hubungan perkaitan antara pengaruh media massa dengan penglibatan politik belia, (5) menentukan hubungan perkaitan antara pengaruh persekitaran sosial dengan penglibatan politik belia, (6) menentukan perbezaan penglibatan politik belia antara kaum Melayu, Cina dan India di Selangor dan (7) Menentukan jangkaan pengaruh yang mempengaruhi penglibatan politik belia di Selangor. Kajian ini telah dijalankan ke atas 500 orang responden yang dipilih secara rawak di 9 buah daerah yang terdapat di Selangor dengan menggunakan kaedah pengiraan “Probability Proportional to Size” (PPS) Cluster Sampling. Data di kumpul dengan menggunakan borang soal selidik berstruktur yang dibina sendiri. Statistik deskriptif, ujian korelasi Pearson, analisis varians satu hala (ANOVA) dan regresi berganda digunakan untuk menganalisis data. Hasil kajian menunjukkan bahawa penglibatan politik belia di Selangor paling tinggi adalah responden akan keluar mengundi pada pilihan raya akan datang, iaitu seramai 391 orang (78.2%). Bagi tahap penglibatan politik majoriti belia menunjukkan pada tahap rendah dengan 325 orang (65.2%) tidak berminat untuk berkecimpung dengan aktiviti politik. Persepsi belia terhadap kepimpinan parti politik, media massa dan persekitaran sosial adalah pada tahap positif dengan pengaruh kepimpinan Barisan Nasional (BN) (64%) dan pengaruh kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) (63%), pengaruh pengurusan BN (61%) dan PR (68%) serta pengaruh komunikasi BN (65%) dan PR (64%). Bagi pengaruh media massa (72%) dan pengaruh persekitaran sosial dibahagikan kepada tiga, iaitu pengaruh keluarga (56%), pengaruh rakan-rakan (56%) dan pengaruh masyarakat setempat (70%). Hasil daripada ujian korelasi Pearson menunjukkan bahawa tiada perkaitan yang signifikan antara pengaruh kepimpinan parti politik dengan penglibatan politik belia (Barisan Nasional; r=0.68, p=0.127, Pakatan Rakyat; r=0.86, p=0.54) manakala terdapat perkaitan yang signifikan antara pengaruh media massa dengan penglibatan politik belia (r=0.268***, p=0.00) dan pengaruh persekitaran sosial dengan penglibatan politik belia (r=0.348***, p=0.00). Hasil daripada ujian ANOVA menunjukkan tiada perbezaan yang signifikan dalam penglibatan politik di antara belia Melayu, Cina dan India (F=0.492, p>0.05). Hasil Ujian regresi berganda menunjukkan hanya pengaruh media massa dan pengaruh persekitaran sosial menyumbang secara unik terhadap penglibatan politik belia di Selangor (F=19.517, p≤0.001). Secara keseluruhan tahap penglibatan politik belia di Selangor berada pada tahap yang rendah, walau bagaimanapun pengaruh media massa dan persekitaran sosial mampu mempengaruhi penglibatan politik belia.