Dr. Hanafiah ketuai jawatankuasa teknikal sukan universiti Asia - Universiti Putra Malaysia, Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2016)
SERDANG, 21 Nov – Ketua Pusat Sukan Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Hanafiah Ayub dipilih mengetuai Jawatankuasa Teknikal Sukan di peringkat universiti Asia bagi tempoh enam tahun dari 2016-2022.