Cipta inovasi racun bunuh siput gondang, selamatkan tanaman padi - Universiti Putra Malaysia, Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2016)
SERDANG, 17 Okt - Penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya mencipta racun teknologi hijau, Nano-Emulsion Formulation of Saponin iaitu produk racun mesra alam bagi menghapuskan siput gondang (Apple Snail) yang menjadi haiwan perosak terutamanya bagi tanaman padi.