UPM hasilkan minyak enjin dirumus dengan ester TMP - Universiti Putra Malaysia, Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2016)
KUALA LUMPUR, 6 Okt - Penyelidik Universiti Putra Malysia (UPM) berjaya menghasilkan Green Synthetic Engine Oil, minyak enjin yang diformulasikan dengan penggunaan Trimethylolpropane ester (ester TMP) sebagai minyak asas atau campuran dalam minyak berkenaan.