Hubungan antara kemahiran emosi dan spiritual dengan prestasi kefahaman membaca Bahasa Melayu dalam kalangan murid sekolah menengah - Saidy, Endang Pertiwi (2012)
Kajian ini membincangkan hubungan antara kemahiran emosi dan spiritual dengan prestasi kefahaman membaca bahasa Melayu murid sekolah menengah. Kajian berbentuk tinjauan ini melibatkan seramai 301 orang murid di lima buah sekolah di daerah Kulai. Lima dimensi kecerdasan emosi oleh Goleman (1998),iaitu aspek kesedaran diri, kawalan diri, motivasi, empati dan kemahiran sosial diadaptasi dan digunakan dalam kajian ini untuk mengukur tahap kemahiran emosi murid. Bagi pengukuran tahap kemahiran spiritual, soal selidik diadaptasi daripada Intergrated Spiritual Intelligence Scale (ISIS) yang diperkenalkan oleh Amram dan Dryer (2007). Data yang diperoleh dianalisis menggunakan statistik deskriptif (min, peratus dan sisihan piawai) dan statistik inferensi (ujian-t,ANOVA dan Korelasi). Dapatan kajian menunjukkan bahawa rata-rata murid di sekolah menengah tersebut mempunyai tahap emosi dan spiritual yang rendah. Kemahiran emosi dan spiritual yang dikaji mempunyai hubungan dengan prestasi kefahaman membaca murid yang signifikan. Hubungan antara kemahiran emosi dengan kefahaman membaca adalah signifikan pada paras p=.000, r=0.378 dan antara kemahiran spiritual dengan kefahaman membaca signifikan pada paras p=.000, r=0.371. Sungguhpun demikian, kemahiran emosi dan spiritual mempunyai hubungan yang signifikan yang sangat kuat, iaitu p=.000 dan r=.626. Hubungan yang signifikan ini dapat dilihat antara gender dan bangsa, iaitu pelajar Melayu dan pelajar perempuan mempunyai tahap emosi dan spiritual yang lebih tinggi, berbanding dengan bangsa Melayu berbanding bangsa lain.