Penyelidik UPM hasil teknologi nano bantu sejukkan suhu bangunan - Universiti Putra Malaysia, Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2016)
SERDANG, 20 Julai – Sekumpulan penyelidik Institut Teknologi Maju (ITMA), Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menghasilkan Teknologi Nano Pengkapsulan Bahan Berubah Fasa (NPCM) yang membantu menyejukkan suhu bangunan dan mengurangkan penggunaan pendingin hawa atau pemanas, sekaligus menjimatkan kos elektrik.