Penyelidikan dan tesis: "the power of determination" - Talib, Othman (MPWS Rich Publication, 2015)
Naskhah ini WAJIB dimiliki oleh pelajar pascasiswazah, bakal-bakal supervisor dan supervisor muda serta pensyarah yang sedang membuat penyelidikan khususnya dalam bidang sains sosial sama ada di IPGM, Kolej, Maktab ataupun IPTA / IPTS. Naskhah ini adalah himpunan pengalaman penulis yang telah berinteraksi dengan ribuan pelajar pascasiswazah serta penyelidik muda dalam dan luar negara. Buku ini sesuai bagi mereka yang inginkan pembacaan secara santai. Ianya mengandungi tajuk-tajuk kecil yang mungkin tidak pernah ditulis dalam mana-mana buku, apatah lagi untuk dibincangkan secara terbuka. Tajuk yang sebahagiannya membawa idea yang "mengongsang arus" bertujuan untuk membuka mata penyelidik muda akan kewujudan pelbagai persepsi yang kurang tepat terhadap perjalanan membuat kajian dan penulisan tesis sehingga mengundang kekeliruan yang bukan sedikit.