Kepentingan takhrij hadis - Utusan Malaysia, Siti Ainiza Kamsari (2009)
Hadis sebagai sumber perundangan Islam wajar dipelihara daripada sebarang daripada sebarang kelemahan dan kadaifan. Ini kerana umar Islam masih begitu bergantung kepada hadis yang sahih sebagai penjelas, penguat, pengurai kepada nas-nas al-Quran.