Lima universiti tempatan antara 100 terbaik asia - Berita Harian (2009)
Universiti Sains Malaysia (USM) yang menajdi universiti Program Pemacuan Universiti Kecemerlangan (APEX) pertama negara, menduduki tangga ke-69 di belakang Universiti Malaya (UM) serta Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang masing-masing pada kedudukan ke-39 dan ke-51 dalam senarai 100 universiti terbaik Asia.