Dharmawijaya penyair rakyat - Berita Harian, Nazmi Yaakub (2009)
Seminar kesusteraan Dharmawijaya dalam Kenangan memperakukan Dr Kamaruzaman Abdul Kadir sebagai penyair rakyat kerana karyanya akrab dengan dunia petani sehingga beliau seolah-olah menjadi 'petani' yang menabur benih puisi.