Rotan menunggu di pintu - Budaya Melayu dalam mendiidk anak semakin longgar - Berita Harian, Nazmi Yaakub (2009)
Ketegasan ibu bapa mendididk anak dalam budaya Melayu dulu sehingga anak tidak mungkin membawa cerita dihukum di sekolah termasuj dirotan pulang ke rumah masih kental dalam himpunan memori sebahagian masyarakat.