Tanggungjawab ibu kekal - Berits Harian, Sariha Mohd Ali (2009)
Kepentingan peranan ibu dalam mendidik anak dan mengurus keluarga tidak pernah berubah, walaupun Malaysia sudah melalui tiga gelombang utama iaitu era pertanian yang kemudian beralih kepada era perindustrian dan kini berada pada tahap gelombang dunia tanpa sempadan akibat kemajuan bidang komunikasi dan teknologi maklumat (ICT).