Pengaruh Faktor Ekologi Ke Atas Kemurungan Remaja - Salleh, Siti Rohana (2004)
Kajian ini bertujuan untuk menentukan pengaruh faktor ekologi (ciri personal remaja dan ibu bapa, faktor estim diri, hubungan dan kefungsian keluarga, hubungan rakan sebaya, kerisauan terhadap sekolah dan pencapaian akademik) ke atas kemurungan remaja. Sampel kajian terdiri daripada 245 remaja Melayu tingkatan 1, 2 dan 4 daripada lima buah sekolah menengah terpilih sekitar Daerah Kinta, Perak. Data kajian diperolehi melalui borang soalselidik yang diisi sendiri oleh responden.