Vaksin tilapia ciptaan UPM - Utusan Malaysia, Laupa Junus (2009)
Dalam industri ternak air atau akuakultur, terdapat beberapa input penting yang wajar diberi perhatian bagi memastikan projek yang dilaksanakan berjaya. Selain kualiti air dan pemakanan, masalah lain yang perlu diberi perhatian ialah penjagaan kesihatan spesies ternakan.