Atasi Budaya Melepak - Cari Jalan Penyelesaian Selamatkan Remaja Malaysia - Berita Harian, Rashiqah Ilmi Abd Rahim (2008)
Melepak kini sudah menjadi budaya di kalangan remaja negara ini tanpa mengira sama ada di kawasan bandar atau luar bandar semakin berleluasa di kalangan masyarakat Melayu khususnya, seolah-olah dilakukan tanpa rasa bersalah kerana amalan demokrasi di Malaysia dieksploitasi sepenuhnya.