Etika berpakaian tangani gejala sosial - Berita Harian, Mohd Hassan Sukiman (2007)
Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) seluruh negara harus diberi kuasa undang-undang untuk mengambil tindakan terhadap tindakan terhadap orang ramai terutama muda-mudi yang berpakaian kurang sopan atau mencolok mata di tempat awam. Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menyifatkan langkah itu wajar, selain mendidik generasi muda memperkukuh jati diri agar tidak terikut-ikut denga gaya, cara berpakaian dan trend negara barat.