Aplikasi sifat dan fokus teori penerbitan dalam buku ilmiah bahasa dan kesusasteraan Melayu - Jaffar, Saadah (2014)
Teori Libertarian dan Teori Tanggungjawab Sosial lazim dikaji dalam konteks penyiaran dan berita. Aplikasi kedua-dua teori tersebut dalam buku ilmiah bahasa Melayu dan kesusasteraan Melayu belum dikaji oleh para penyelidik daripada universiti penyelidikan di Malaysia. Oleh sebab itu, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti aplikasi sifat asas dan fokus Teori Libertarian dan Teori Tanggungjawab Sosial dalam kandungan buku ilmiah berbahasa Melayu terbitan universiti penyelidikan di Malaysia. Sebagai tambahan,penyelidik ingin menilai kecenderungan tugas editor dalam penerbitan buku ilmiah bahasa Melayu. Seterusnya, penyelidik berhasrat untuk menerapkan satu model penyuntingan untuk buku ilmiah dalam bahasa Melayu dan kesusasteraan Melayu mengikut pendekatan kedua-dua teori. Kajian analisis kandungan digunakan untuk mendapatkan data tentang sifat asas dan fokus Teori Libertarian dan Teori Tanggungjawab Sosial yang terkandung dalam lapan buah buku ilmiah terbitan Universiti Sains Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Putra Malaysia, Universiti Teknologi Malaysia dan Universiti Malaya. Pemilihan kategori buku ilmiah menekankan mutu kandungan, kepengarangannya oleh penulis tersohor, ketebalan ataupun buku yang pernah memenangi pelbagai anugerah pada peringkat universiti mahupun kebangsaan. Di samping penggunaan kaedah analisis kandungan,penyelidik turut menjalankan kajian tinjauan dengan penggunaan soal selidik ke atas sejumlah 130 responden yang pernah menyunting bahan ilmiah bahasa Melayu dan kesusasteraan Melayu di universiti masing-masing. Penyelidikan ini menghasilkan beberapa penemuan yang utama. Pengesahan hipotesis kajian yang pertama menunjukkan memang terdapat aplikasi sifat asas teori penerbitan dalam buku ilmiah bahasa Melayu dan kesusasteraan Melayu terbitan universiti penyelidikan di Malaysia. Hipotesis kajian yang kedua menunjukkan bahawa fokus Teori Libertarian lebih banyak digunakan oleh penulis buku ilmiah bahasa Melayu. Mengikut dapatan kajian ini, tahap pencapaian tugas editor lebih banyak dalam kategori terbaik berbanding tahap yang lebih rendah. Data yang diperoleh daripada soal selidik membolehkan penyelidik menghasilkan satu instrumen pengukuran mutu untuk buku bahasa Melayu dan kesusasteraan Melayu. Bertitik-tolak daripada gabungan Teori Libertarian dan Teori Tanggungjawab Sosial, penyelidik mengemukakan satu pendekatan baharu, iaitu Pendekatan 3W 1H. Penerangan rinci pendekatan ini dipaparkan mengikut format fokus dan struktur Model Dinamik. Model ini menggabungjalinkan fasa Sistem Dinamik yang berasaskan carta alir proses penyuntingan buku Universiti Kebangsaan Malaysia. Hasil kajian ini berguna kepada para penulis buku dan editor kerana instrumen dan model yang dihasilkan oleh penyelidik dapat meringankan beban tugas mereka. Teori Libertarian lebih dominan dan menjadi pilihan para penulis buku dan editor. Teori tersebut mencerminkan kecenderungan penulis buku dan editor untuk berkongsi idea. Sifat asas dan fokus teori yang terkandung dalam setiap buku ilmiah yang dianalisis oleh penyelidik boleh digunakan untuk menjalinkan plot sesebuah buku ilmiah. Dalam pada itu, Instrumen Pengukuran Mutu Buku Ilmiah berfungsi sebagai penentu ukur penerbitan bagi buku ilmiah yang berkualiti. Dari aspek penyuntingan, Model Dinamik dan fasa-fasa dalam Sistem Dinamik memudahkan para editor membezakan bahan penyuntingan teks, sama ada yang umum, kreatif, teks sains atau sains dan teknologi.