UPM temui penawar barah - linamarin ubi kayu mampu rawat leukemia, payu dara, ovari dan rahim - Berita Harian, Syuhada Choo Abdullah (2006)
Usaha bidang perubatan negara memerangi penyakit barah maju setapak lagi apabila penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menemui penawar terbaru yang dihasilkan daripada ekstrak getah pokok ubi kayu.