Hubungan kekerapan komunikasi antara etnik dengan tahap prejudis terhadap etnik lain dalam kalangan pelajar Universiti Putra Malaysia - Banyan, Serit (2013)
Penyelidikan ini dijalankan untuk memahami prejudis dan komunikasi antara etnik dalam kalangan pelajar Universiti Putra Malaysia. Kajian ini secara khusus mengenal pasti tahap prejudis mengikut kumpulan etnik, persepsi pelajar terhadap faktor–faktor terpilih yang berkait dengan prejudis, kekerapan komunikasi antara etnik dalam kalangan pelajar universiti, dan perkaitan di antara kekerapan komunikasi antara etnik dengan tahap prejudis terhadap pelajar kumpulan etnik yang berbeza. Kaedah tinjauan menggunakan borang soalselidik tadbir sendiri digunakan untuk mengumpul data. Seramai 300 orang pelajar ijazah sarjana muda telah dipilih secara sistematik dalam kajian ini. Kajian ini telah dijalankan di Kolej Kediaman 12, 14, 15 dan 16, Universiti Putra Malaysia. Hasil kajian menunjukkan tahap prejudis terhadap kumpulan etnik lain berada di tahap yang baik dan tidak membimbangkan. Prejudis etnik Melayu terhadap Cina dan prejudis etnik Cina terhadap Melayu berada di tahap sederhana. Manakala pelajar etnik Melayu dan Cina masing-masing mempunyai tahap prejudis yang rendah terhadap etnik India, sementara prejudis etnik India terhadap kumpulan etnik lain di tahap yang rendah. Responden bersetuju faktor emosi, kognitif sosial, dominasi sosial dan media massa boleh menyebabkan prejudis terhadap kumpulan etnik lain. Walau bagaimanapun, responden tidak bersetuju faktor etnosentrik boleh menyebabkan prejudis. Komunikasi antara etnik tidak berlaku secara meluas dan kerap dan pelajar terlibat dalam komunikasi antara etnik untuk memenuhi keperluan sebagai pelajar. Perkaitan antara kekerapan komunikasi antara etnik dengan tahap prejudis terhadap etnik lain adalah signifikan bagi kelompok etnik Melayu dan etnik Cina tetapi tidak bagi etnik India. Dapatan kajian menunjukkan semakin kerap pelajar etnik Melayu dan Cina berkomunikasi antara etnik maka semakin kurang prejudis mereka terhadap etnik India. Manakala kekerapan komunikasi pelajar India dengan pelajar Melayu dan Cina tidak mempengaruhi tahap prejudis mereka terhadap dua kumpulan etnik ini.