Mekanik dan gelombang - Zakaria, Azmi (Universiti Putra Malaysia Press, 2000)
Buku ini membincanqkan tentang perkara-perkara asas fjzik yang bertujuan memudahkan pelajar rnenqikuti pembelajaran yang terkandung di dalamnya seperti kalkulus dan aljabar vektor serta pelbagai sistem koordinat. Perbincangan juga menyentuh tentang mekanik Newton zarah tunggal di dalam satu, dua dan tiga dimensi, gerakan-gerakan ayunan harmoni terlembap dan pacuan, serta sistem zarah dan jasad tegar. Mekanik terkini berkenaan dengan formulasi secara Lagrange dan Hamilton juga dibincangkan serta diperteguh dengan pelbagai contoh. Di akhir buku ini pengarang memfokus kepada gelombang-gelombang tak sebar dalam fizik.