Masyarakat dan kepelbagaian sosial di Malaysia - Gill, Sarjit S. (Universiti Putra Malaysia Press, 2008)
Masyarakat dan Kepelbagaian Sosial di Malaysia adalah himpunan penulisan pelbagai disiplin ahli sains sosial. Tumpuan tema karya menyentuh isu perubahan sosial yang dialami oleh masyarakat secara signifikannya telah merubah lanskap sosiobudaya sehingga memberi kesan kepada identiti etnik masing-masing. Kepelbagaian tema dan bab dalam buku ini menghasilkan satu wacana intelektual tentang kedinamikan sosial dalam pelbagai komuniti di Malaysia. Buku ini sesuai dijadikan rujukan oleh para ilmuan, pelajar universiti, pembuat dasar dan bacaan umum. Diharap buku ini dapat mengundang diskusi yang lebih konstruktif sebagai usaha kita memahami manusia dan masyarakat serta kemajuan negara dengan lebih mendalam.