Teori kekuatan ricih dan ubah bentuk tanah kejuruteraan - Kim Huat, Bujang; Maail, Shukri (Universiti Putra Malaysia Press, 2003)
Buku Teori Kekuatan Ricih dan Ubah Bentuk Tanah Kejuruteraan membincangkan tentang beberapa model yang digunakan dalam memperihal kelakuan tanah apabila dikenak an dengan perubahan tegasan, khususnya dalam konteks kekuatan ricih dan ubah bentuk tanah. Model matematik yang selalu digunakan untuk memperihal kel akuan tanah lazimnya mengandungi beberapa pemudahan. Masalah tarah dalam bentuk dua atau tiga dimensi amnya sukar untuk diselesaikan secara lisan. Tambahan pula sebarang percubaan untuk memperihal setiap ciri kelakuan tanah sebenar memerlukan pengetahuan terperinci tentang tanah. Proses untuk mencari pengetahuan terperinci yang dimaksudkan bukan sahaja rumit malahan mahal untuk dilaksanakan. Hal ini menyebabkan terdapatnya model-model yang berlainan dalam menyelesaikan masalah-masalah yang berlainan. Kepada pelajar yang mengikuti bidang kejuruteraan, khususnya kejuruteran geoteknik di peringkat ijazah pertama dan sarjana, buku ini mesti dimiliki. Begitu juga bagi para jurutera yang terlibat dalam praktis kejuruteraan awam, buku Teori Kekuatan Ricih dan Ubah Bentuk Tanah Kejuruteraan sesuai digunakan sebagai rujukan