Hubungan antara latar belakang dan persepsi murid terhadap pembelajaran bermodular dan keyakinan dalam melaksanakan aktiviti amali mata pelajaran vokasional - Abdullah, Suhaila (2013)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti hubungan persepsi terhadap pembelajaran bermodul dan persekitaran dengan pencapaian murid dan keyakinan melaksanakan aktiviti amali 211 murid Mata Pelajaran Vokasional. Responden kajian dipilih menggunakan sampel berkelompok. Statistik deskriptif, analisis kolerasi dan kolerasi Pearson (r) digunakan untuk menganalisis data. Dapatan kajian menunjukkan terdapat hubungan signifikan antara persepsi terhadap pembelajaran bermodul, persekitaran guru dan persekitaran peralatan / bengkel dengan keyakinan melaksanakan aktiviti amali Mata Pelajaran Vokasional. Beberapa cadangan telah dikemukakan dalam kajian ini. Sekolah perlu peka terhadap penyediaan prasarana dan kemudahan bengkel Mata Pelajaran Vokasional, dalam usaha meningkatkan keyakinan murid dalam menjalankan aktiviti amali.