Hubungan antara literasi, efikasi penaksiran, dan latar belakang guru dengan keprihatinan pelaksanaan berasaskan kompetensi dalam kalangan guru ekonomi rumah tangga - Mohamed, Suriani (2012)
Pelaksanaan penaksiran berasaskan kompetensi (PBK) merupakan satu inovasi sistem penaksiran khususnya dalam Mata Pelajaran Vokasional (MPV) di Sekolah Menengah Akademik yang terpilih di seluruh Semenanjung Malaysia. Justeru,kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti hubungan antara Literasi, Efikasi Penaksiran dan latar belakang guru dengan tahap keprihatinan pelaksanaan PBK dalam kalangan guru bidang Ekonomi Rumah Tangga. Kajian ini melibatkan guru Ekonomi Rumah Tangga (N=187) di seluruh Semenanjung Malaysia sebagai sampel kajian yang dipilih menggunakan kaedah persampelan rawak berlapis berkadaran. Tiga alat kajian telah dibentuk dan digunakan di dalam kajian ini. Alat kajian tersebut adalah Soal Selidik Lima Tahap Keprihatinan Guru Terhadap Pelaksanaan PBK; Soal Selidik Literasi Penaksiran; dan Soal Selidik Efikasi Penaksiran. Prosedur pengumpulan data bagi kajian ini menggunakan kaedah pos. Data kajian telah dianalisis menggunakan analisis deskriptif yang melibatkan frekuensi, peratusan, min dan sisihan piawai serta analisis inferensi yang melibatkan analisis Korelasi Pearson. Kajian ini melihat hubungan pemboleh ubah tidak bersandar iaitu literasi dan efikasi penaksiran serta latar belakang guru terhadap pemboleh ubah bersandar iaitu lima tahap keprihatinan pelaksanaan PBK Tahap Tidak Prihatin (TTP); Keprihatinan Tahap Maklumat (KTM); Keprihatinan Tahap Pengurusan (KTP);Keprihatinan Tahap Kesan (KTK); Keprihatinan Tahap Penumpuan Semula (KTPS). Analisis deskriptif pemboleh ubah bersandar menunjukkan skor tertinggi tahap keprihatinan guru terhadap pelaksanaan PBK adalah Keprihatinan Tahap Kesan (KTK) diikuti dengan Keprihatinan Tahap Maklumat (KTM). Dapatan ini menunjukkan bahawa pelaksanaan penaksiran berasaskan kompetensi dalam kalangan responden adalah pada tahap optimum. Bagi pemboleh ubah tidak bersandar pula, skor min peratusan literasi penaksiran adalah pada tahap sederhana dan min efikasi penaksiran adalah pada tahap yang tinggi. Dapatan analisis kolerasi Pearson di antara lima tahap keprihatinan dengan pemboleh ubah tidak bersandar menunjukkan hubungan positif yang signifikan antara Efikasi Penaksiran dengan Keprihatinan Tahap Kesan (KTK). Kajian juga menunjukkan terdapat hubungan negatif yang signifikan antara: (i) Literasi Penaksiran dengan Keprihatinan Tahap Tidak Prihatin (TTP); (ii) Efikasi Penaksiran dengan Keprihatinan Tahap Tiada Kaitan (KTTK); (iii) Pengalaman Melaksanakan Penaksiran dengan Keprihatinan Tahap Maklumat (KTM);(iv) Bilangan Kursus Penaksiran yang dihadiri dengan Keprihatinan Tahap Maklumat (KTM); (v) Pengalaman Mengajar dengan Keprihatinan Tahap Maklumat dan (vi) Efikasi Penaksiran dengan Keprihatinan Tahap Pengurusan (KTP). Secara keseluruhannya, kajian ini dapat memberikan panduan kepada pihak penggubal dasar tentang pelaksanaan penaksiran berasaskan kompetensi disamping memberikan maklumat bentuk intervensi yang sesuai untuk program peningkatan profesionalisme guru berkaitan pelaksanaan PBK.