Dari Pohon Getah Ke Angkasa Lepas - Utusan Malaysia, Dr. Mohd Roshidi Hassan (2008)
KEPUTUSAN kajian Sistem Penarafan Institusi Pengajian Tinggi Awam Setara yang meletakkan Universiti Malaya (UM) dan Universiti Putra Malaysia (UPM) sebagai Universiti cemeriang adalah satu keputusan yang sudah diduga. Dengan keputusan ini ia telah meletakkan UPM sebagai antara sebuah universiti terunggul di negara kita.