Amalan penyeliaan kaunseling - Mohamed, Othman (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2008)
Penyeliaan kaunseling memainkan peranan yang penting bagi memastikan prosedur proses kaunseling yang diamalkan oleh para kaunselor menepati dengan standard serta kehendak menjaga kebajikan klien. Amalan sedemikian merentas semua kaunselor yang berkhidmat sama ada di dalam perkhidmatan awam atau pun di organisasi swasta termasuk mereka yang mempunyai amalan profesional sendiri berciri perniagaan. Kandungan buku ini memberi panduan ke atas cara melaksanakan penyeliaan kaunseling secara profesional mengikut lunas teori serta pendekatan penyeliaan kaunseling yang diamalkan secara sejagat. Pengarang juga memberikan cara untuk menangani penyeliaan kes kaunseling mengikut pendekatan teori penyeliaan kaunseling secara sejagat. Di samping menerangkan cara bagi membuat konseptualisasi kes kaunseling, diagnosis serta laporan kaunseling mengikut amalan terbaik. Di samping itu buku ini juga mengulas tentang etika penyeliaan kaunseling sesuai dengan Akta Kaunselor 580, Akta Malaysia.