Persepsi pelajar terhadap program pembangunan modal insan di Politeknik Shah Alam, Malaysia - Yunus, Amir Asraf (2013)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap keberkesanan dan persepsi pelajar terhadap sebuah program pembangunan modal insan yang dilaksanakan di Politeknik Primer Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. Peranan program ini merupakan satu inisiatif kerajaan dalam mengurangkan masalah pengangguran siswazah. Di samping itu, pendekatan 5C’s juga digunakan di dalam kajian ini untuk mengenal pasti tahap kemahiran insaniah pelajar Politeknik. Pendekatan kajian yang digunakan berbentuk kualitatif yang melibatkan kaedah temu bual mendalam, pemerhatian dan semakan dokumen. Pemilihan sampel kajian terdiri daripada sembilan orang informan yang mewakili lima jabatan pengajian telah dipilih melalui kaedah persampelan bertujuan, iaitu pemilihan berdasarkan kriteria-kriteria yang telah ditetapkan. Untuk analisis data, temu bual mendalam yang dirakamkan di transkripsi ke dalam bentuk teks dan mengekodkan (pengekodan data) dengan tema-tema tertentu. Transkripsi tersebut disusun rapi selaras dengan susunan soalan dalam panduan temu bual. Proses ini diteruskan dengan membuat analisis secara deskriptif dan menjawab soalan kajian. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat beberapa kelemahan yang bersandarkan pendekatan 5Cs, iaitu kemahiran komunikasi dan kemahiran celik budaya. Walaupun Pihak Pengurusan Politeknik berusaha meningkatkan piawai, kualiti dan hala tuju program pembangunan modal insan namun ia masih tidak mencukupi untuk mengatasi masalah ini. Segala kelemahan perlu diperbaiki dengan segera kerana produk yang dikeluarkan akan memberikan impak jangka masa panjang. Begitu juga dengan penekanan kemahiran berbahasa Inggeris dan kemahiran celik budaya di kalangan pelajar bukan sekadar menyempurnakan kehendak kebolehpasaran tetapi adalah menjadi kewajipan untuk melahirkan modal insan kelas pertama yang mampu bersaing, cekap, tahan lasak dan fleksibel berhadapan dengan alam pekerjaan kelak.