Tahap pengurusan pelajar dan pengurusan masa dalam pengajaran amali fizik - Kamarudin, Nurzatulshima (2012)
Kaedah amali merupakan kaedah pengajaran yang menggunakan pendekatan inkuiri-penemuan, di mana satu situasi masalah akan diberi untuk diselesaikan. Kaedah amali melibatkan pelajar bagi menyelesaikan masalah yang diberi serta memerlukan pengurusan masa yang baik. Kertas kerja ini bertujuan enunjukkan persepsi pelajar terhadap tahap pengurusan pelajar dan pengurusan masa dalam pengajaran kaedah amali. Seramai enam orang guru Fizik dipilih melalui persampelan bertujuan dari sekolah menengah harian biasa di Zon Tengah, dengan tiga guru masing-masing adalah guru berpengalaman dan guru novis. Sebanyak 139 borang soal selidik telah dijawab oleh pelajar-pelajar guru terbabit. Borang soal selidik tertutup telah digunakan dalam kajian ini, manakala data yang diperolehi telah dianalisis menggunakan SPSS. Hasil kajian mendapati tahap pengurusan pelajar dan pengurusan masa dalam pengajaran amali Fizik oleh semua guru adalah baik. Bagaimanapun, didapati tahap pengurusan guru novis adalah lebih baik dalam pengurusan pelajar manakala guru berpengalaman adalah lebih baik dalam mengurus masa amali. Hasil penganalisisan soal selidik telah menemukan beberapa aspek pengurusan pelajar dan pengurusan masa yang perlu ditekankan oleh semua guru Fizik. Sebagai rumusan kajian, beberapa cadangan cara pengurusan pelajar dan pengurusan masa dalam amali Fizik dikemukakan bagi memantapkan perlaksanaan kaedah amali oleh guru-guru Fizik khasnya dan guru-guru Sains amnya.