Halal haram dalam kepenggunaan Islam semasa - Ab Rahman, Suhaimi (Universiti Putra Malaysia Press, 2011)
Buku ini merupakan gagasan fikiran para penyelidik dalam bidang kepenggunaan halal yang bertujuan untuk menyebarluaskan pemahaman tentang konsep serta ciri kepenggunaan menurut perspektif Islam. Ia juga memberi panduan tentang kaedah penentuan halal haram produk makanan dan bukan makanan untuk menghadapi isu berkaitan dengannya. Selain itu, buku ini turut mengupas berkenaan produk halal haram meliputi kriteria makanan yang baik dan buruk, kosher, sumber haiwan, perubatan halal, gelatin halal, kosmetik dan bahan alternatifnya yang halal, pewarna rambut dan kopi luwak. Buku ini merupakan usaha awal Laboratori Polisi dan Pengurusan Halal, Institut Penyelidikan Produk Halal, Universiti Putra Malaysia dalam memberikan pemahaman yang tuntas terhadap persoalan berkaitan halal haram.