Terowong emas itu - Anismas AR, (Universiti Putra Malaysia Press, 2013)
Puisi Melayu moden (sajak) adalah sejenis karya kreatif yang merupakan saluran pengungkapan pemikiran atau mesej berguna kepada khalayak pembaca di samping turut memaparkan nilai seni dan estetika bahasanya. Insan penyair atau pemuisi dikurniakan oleh Allah s.w.t dengan bakat semula jadi atau dikenali dengan daya kreativiti yang tinggi, daya renung, daya fikir, daya imaginasi, daya usaha dan daya pohon (doa) demi penghasilan genre puisi untuk tatapan dan penghayatan pengajaran di dalamnya. Puisi memainkan peranan sebagai wadah dakwah (amar ma’ruf nahi mungkar), mengungkapkan segala pengalaman dan kembara kehidupan mengucapkan rasa penuh kesyukuran atas nikmat dan rahmat yang Allah kurniakan. Selain itu puisi juga berperanan sebagai kata nasihat dan pesanan sambal menghibur khalayak pembacanya melalui nilai seni dan keindahan. Puisi sebagai pengingat dan penginsaf tentang detik kematian yang pasti menjelma. Kumpulan Puisi Terowong Emas Itu mengandungi 100 buah puisi yang menghimpunkan puisi-puisi yang dihasilkan oleh Anismas Ar sejak beliau berusia dalam lingkungan 30-an hinggalah menjejak usia 50 tahun pada tahun 2012.