Kajian ekonomi rekreasi memancing ikan di kolam pancing - Eliah, Azrul Ekhuan; Othman, Mohd Shahwahid; Poh, Lye Yong (Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia, 2011)
Kajian ini dijalankan bagi mengukur kepentingan sumber ekonomi ikan di kolam pancing dalam suatu hubungan pengeluaran barangan dan perkhidmatan melalui penentuan nilai ekonomi ikan-ikan yang di perolehi dari perusahaan kolam pancing sebagai salah satu daripada sektor eko-pelancongan di negeri Pahang. Kaedah Contingent Valuation Method (CVM) digunakan untuk mendapatkan nilai ekonomi memancing ikan di kolam pancing dalam konteks eko-pelancongan di negeri Pahang. Borang soal selidik dibentuk untuk menemubual pemancing-pemancing ikan bagi mendapatkan maklumat berkaitan dengan sosio ekonomi pemancing ikan, harga bayaran masuk ke kolam, harga pasaran ikan di kolam, kos memancing dan perjalanan, jenis dan spesis ikan dan kesanggupan membayar (Willingness to Pay - WTP). Seramai 53 responden daripada kolam-kolam pancing yang terletak di sekitar daerah Raub, Kuala Lipis, Kuantan, Pekan, Maran dan Jerantut di negeri Pahang telah ditemubual. Keputusan kajian menunjukkan bahawa yuran sekali masuk untuk tiga (3) jam adalah di antara RM 12.00 - RM 100.00 dengan purata WTP sebanyak RM 32.94. Manakala bayaran sebenar sekali masuk untuk tempoh yang sama adalah di antara RM 10.00 - RM 36.00, dengan puratanya RM 18.00. Dari segi fungsi regresi, didapati pembolehubah-pembolehubah seperti bilangan lawatan bulanan dan yuran masuk beranjalan positif kepada WTP, manakala umur beranjalan negatif. Di kolam pancing, hanya ikan yang beratnya lebih dari 3 kg sahaja dibenarkan untuk dibawa pulang. Sementara ikan yang beratnya kurang daripada 3 kg akan dijual kembali kepada pengusaha kolam dengan harga pasaran. Harga pasaran ikan adalah di antara RM 1.00 - RM 21.00/kg bergantung kepada jenis dan spesis. Ikan yang berharga RM 1.00/kg adalah jenis Pacu dan Likur, manakala harga RM 21.00/kg pula adalah dari jenis Tongsan. Harga ikan di setiap kolam adalah berbeza bergantung kepada pemilik kolam tersebut. Perkembangan aktiviti kolam memancing ini dan kewujudan kesanggupan membayar pemancing ikan tawar ini berpotensi dalam meningkatkan pemuliharaan biodiversiti hutan serta sungai-sungai di dalamnya. Ini dapat mengurangkan tekanan kepupusan sumber ikan air tawar di sungai-sungai dalam hutan bagi memberi peluang untuk sumber ikan air tawar ini membiak. Ini boleh meningkatkan nilai barangan dan perkhidmatan sumber hutan di Semenanjung Malaysia.