Loghat Daerah Punca Lemah Bahasa Melayu - Utusan Malaysia, Norila Daud (2008)
Ramai Kalangan anak Melayu gagal menguasai bahasa kebangsaan dengan baik berikutan pengaruh bahasa Inggeris dan loghat daerah yang digunakan secara meluas.