Pembinaan Indeks Kualiti Air Tanah Untuk Kawasan Tapak Pelupusan Terbuka Sisa Pepejal : Satu Kajian Kes Di Teluk Kitang, Pantai Sabak, Kelantan - Mohamad Kasim, Mohamad Roslan (2005)
Masalah pelupusan sisa pepejal merupakan salah satu daripada bucu poligon permasalahan utama dalam pengurusan prasarana sesuatu kawasan.. Tapak pelupusan, terutamanya tapak pelupusan sanitari merupakan antara jalan terbaik untuk pelupusan sisa pepejal. Akan tetapi masalah kekurangan tanah dan mendapatkan tapak yang sesuai sebagai pengganti menyebabkan masalah pelupusan kembali berulang sebaik sahaja tapak pelupusan yang sedia ada telah mencecah aras optimum dan terpaksa ditutup. Ternyata, jalan penyelesaian sebegini hanyalah penyelesaian jangka pendek.