Peranan & cabaran guru dalam pengajaran pendidikan islam - Mohd Fakhruddin, Fathiyah (Universiti Putra Malaysia Press, 2013)
Penulisan buku Peranan dan Cabaran Guru dalam Pengajaran Pendidikan Islam berkisar kepada isu peranan dan cabaran guru khasnya guru Pendidikan Islam dalam pengajaran mereka. Di samping itu, perbincangan tentang konsep falsafah pendidikan Islam serta model pendidikan Rasulullah s.a.w. berkaitan pengajaran Pendidikan Islam turut dikemukakan. Buku ini diharapkan dapat memberi panduan berguna kepada guru Pendidikan Islam malah sangat sesuai dijadikan manual yang boleh diikuti dan dijadikan rujukan guru mata pelajaran tersebut di samping manual lain yang sedia ada di pasaran. Buku ini turut dapat membantu pelajar prasiswazah dan pascasiswazah pendidikan untuk mendapat gambaran dan inspirasi tentang peranan dan cabaran guru Pendidikan Islam di alam sebenar dalam meneruskan usaha memperkayaka