Teknik pemungutan buah kelapa sawit terlerai: cabaran dan pendekatan baru - Ja'afar, Muhammad Salih (Universiti Putra Malaysia, 1999)
Pelbagai teknik telah diujikaji untuk memungut buah kelapa sawit terlerai. Kaedah-kaedah tradisional mengutip buah-buah tersebut masih lagi diamalkan secara meluas di ladang-ladang. Cabaran-cabaran dalam kerja-kerja tersebut telah dikenalpastikan dan pendekatan-pendekatan baru terhadap masalah-masalah dan penyelesaian sedang dipertimbangkan.