Aspirasi kerjaya di kalangan pelajar sekolah menengah vokasional pertanian - Abd Rahman, Zakaria; Mohd. Meerah, Tamby Subahan (1999)
Aspirasi kerjaya merupakan satu aspek penting dalam proses perkembangan kerjaya. Pada tahap tertentu setiap orang akan membuat keputusan kerjaya. Kajian ini dijalankan untuk menentukan aspirasi kerjaya pelajar-pelajar. Tingkatan 5 di sebuah sekolah menengah vokasional pertanian. Seramai 75 orang pelajar dilibatkan dalam kajian ini. Dapatan kajian menunjukkan sekitar 40% pelajar berhasrat untuk bekerja sendiri dan 56% daripada mereka ingin bekerja dalam bidang pertanian. Satu eksperimen dijalankan untuk melihat sama ada aspirasi kerjaya pelajar dapat ditingkatkan. Eksperimen tersebut menghasilkan sedikit peningkatan dari segi hasrat mereka untuk bekerja sendiri dalam bidang pertanian. Walau bagaimanapun, perbezaan tersebut adalah tidak signifikan pada aras 0.05.