Bahasa dan budaya masyarakat Melayu di Pulau Kokos Australia - Raja Ariffin, Raja Masittah (Universiti Putra Malaysia Press, 2013)
Pernahkah kita terfikir bahawa Pulau Kokos yang terletak di luar alam Melayu ini mempunyai yang tersendiri? Keistimewaannya bukan sahaja mengenai kedudukan pulaupulau yang mengelilingi lagun, malah masyarakatnya juga, iaitu masyarakat Melayu yang sehingga kini mampu melestarikan penggunaan bahasa Melayu, mengamalkan adat dan budaya Melayu, serta beragama Islam. Buku ini menyingkap sejarah penghijrahan orang Melayu ke Pulau Kokos, yang pada peringkat awal mengalami pelbagai cabaran hidup. Bagaimanapun kedatangan mereka telah mewarnai pulau-pulau di sekitar lagun dengan penamaan Melayu. Mereka kemudian dapat menjalani kehidupan menetap di Pulau Home dengan memiliki peradaban walaupun terpaksa melalui satu proses masa yang sangat panjang. Buku ini amat relevan sebagai bahan bacaan dan rujukan para pelajar, guru, pensyarah di institut pengajian tinggi dan kepada semua peminat bahasa Melayu.