Spektroskopi Impedans Getah Asli Terepoksida (SMR5 dan ENR25) - Mat, Mohd Noor; Mat Yunus, W. Mahmood; Wan Yusof, Wan Mohamad Daud; Hassan, Zainul Abidin (Universiti Putra Malaysia Press, 2003)
Kertas ini melaporkan pengukuran spektroskopi impedans getah asli terepoksida yang dilakukan dengan menggunakan spektrometer dielektrik pada suhu 303, 313, 333, 353 dan 373 K dalam julat frekuensi 10-2 ke 106 Hz. Hasil eksperimen menunjukkan bahawa frekuensi santaian atau cirian bagi Z", komponen maya impedans, bertambah dengan penambahan suhu. Model rangkaian litar setara (Re) yang dicadangkan di dalam kajian ini adalah bersetuju dengan data uji kaji yang diperoleh untuk julat frekuensi 10-2 - 106 Hz.