Seni bina islam berdasarkan seni bina organik dan nilai islamiah - Utaberta, Nangkula; Mohd Rasdi, Mohd Tajuddin (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2014)
Buku ini menjelaskan kajian dan pendekatan terhadap seni bina Islam yang berpandukan sumber dan prinsip dasar Islam, iaitu al-Qur'an dan sunah. Buku ini mengajak pembaca meneroka penyelesaian reka bentu seni bina Islam berasaskan nilai Islamiah dan bukannya berpaksi kepada bangunan warisan. Oleh itu, buku ini mencadangkan beberapa nilai reka bentuk modenisme, khususnya berasaskan nilai seni bina organik Frank Lloyd Wright, yang boleh diserasikan dengan nilai sunah dan membuka interpretasi baharu untuk seni bina Islam.