Pusat sekuriti makanan negara: kerangka konsep - Universiti Putra Malaysia, (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2014)
Sekuriti makanan negara merangkumi isu ketersediaan, akses dan penggunaan makanan. Ketiga-tiga isu ini dipengaruhi oleh faktor seperti pengeluaran makanan dalam negara, import barangan makanan, kuasa belian pengguna, pendapatan isi rumah, faktor pengeluaran pertanian, persekitaran sosiopolitik, perubahan cuaca dan pertumbuhan ekonomi. Dengan nilai defisit perdagangan makanan yang meningkat saban tahun, serta pergantungan terhadap sumber import bagi hampir semua kategori makanan, isu sekuriti makanan di Malaysia amat perlu diberi perhatian serius. Malaysia juga bergantung pada import input pengeluaran seperti makanan ternakan, baja, baka dan mesin pertanian. Walaupun terdapat campur tangan pihak kerajaan namun peningkatan tahap sara diri masih tidak meningkat pada paras yang sewajarnya berbanding dana yang dikeluarkan.