Pengekalan dan Pemuliharaan Landskap Budaya: Identiti Kampung Pulau Duyong, Kuala Terengganu. - Abdul Latif, Faridatul Akma (2004)
Hari ini, identiti kampung Melayu semakin luput dalam usaha mencapai aspirasi Negara Maju – 2020. Tradisi dan cara hidup komuniti berterusan diancam oleh tekanan pembangunan negara yang menuju ke arah urbanisasi dan industrialisasi. Ke dua aspek tersebut yang membawa nilai-nilai baru dan asing kian menghakis dan menjadi ancaman kehilangan identiti kampung. Contohnya kemasukan aplikasi teknologi moden dan bahan bina yang bukan sahaja bercanggah dengan karektor vernakular kampung, bahkan turut merosakkan nilai ekologi landskap sensitif, pandangan panoramik serta estetika di kawasan kampung. Tambahan lagi sikap komuniti tempatan sendiri yang masih kabur mengenai kepentingan pemeliharaan landskap budaya.