Bahan Transduser Gas CO2 Menggunakan Timol Biro Terdop dalam Membran Kitosan - Ahmad, Musa; Shahidan, Nur Mazidah (Universiti Putra Malaysia Press, 2003)
Bahan transduser untuk pengesanan gas CO2 telah disediakan dalam kajian ini dengan mendopkan penunjuk pH, timol bim dalam membran kitosan. HasH kajian menunjukkan timol bim berjaya dipegunkan dalam membran kitosan dan masih dapat mengekalkan rangsangan terhadap kehadiran gas CO2 seperti dalam lamtan. Kelakuan penunjuk ini dalam lamtan bebas dan larutan kitosan terhadap gas ini tumt dikaji sebagai perbandingan. Dua parameter yang dikaji adalah kesan kepekatan gas CO2 dan kebolehulangan penunjuk.