Adunan Getah Asli/Polistirena (NR/PS) Bersama HVA-2 sebagai Agen Taut Silangan - Muhammad, Nor Hayati; Abdullah, Ibrahim (Universiti Putra Malaysia Press, 2003)
Adunan getah asli (NR) dan polistirena (PS) telah disediakan dengan kaedah leburan menggunakan mesin plasticorder pada komposisi yang berlainan. Adunan telah dilakukan pada kadar rpm, suhu 120°C dalam masa 15 minit. Penambahan m-fenilenabismaleimida (HVA-2) dan getah asli cecair (LNR) ke dalam adunan pada komposisi NR/PS 60/40 dan 70/30, didapati meningkatkan sifat-sifat mekanik adunan. HVA-2 dipercayai berkeupayaan menyeragamkan pembentukan taut silangan terutamanya dalam fasa getah. Komposisi optimum HVA-2 dan LNR bagi adunan NR/PS 60/40 adalah masing-masing 1.2 -1.3 phr dan 5% LNR. Bagi adunan 70/30, kepekatan optimum adalah 1.6 - 1.7 phr dan 10% LNR.