Pengiraan Persentil Taburan Panjang Larian bagi Carta Kawalan Purata Bergerak Berpemberat Eksponen Multivariat - Khoo, B. C.; Quah, S. H. (Universiti Putra Malaysia Press, 2004)
Prabhu dan Runger (1997) telah mengemukakan cadangan dalam pemilihan parameter-parameter untuk skema carta kawalan purata bergerak berpemberat eksponen multivariat (MEWMA). Walau bagaimanapun, cadangan tersebut hanya berdasarkan prestasi panjang larian purata (average run length - ARL). Oleh itu, dalam makalah ini, kami akan mengira nilai-nilai persentil untuk taburan panjang larian bagi pelbagai skema carta kawalan MEWMA yang dikemukakan oleh Prabhu dan Runger (1997). Persentil-persentil yang dikira akan membekalkan maklumat tambahan seperti kekerapan isyarat luar kawalan palsu yang awal (early false out of control signals), panjang larian median (median run length - MRL) dan kepencongan taburan panjang larian untuk sesuatu skema tertentu. Maklumat-maklumat tambahan ini mungkin berguna dalam membekalkan jurutera kawalan mutu pengetahuan mendalam dan lengkap tentang sesuatu skema carta kawalan MEWMA yang dipilih berdasarkan cadangan Prabhu dan Runger (1997).