Kadar Pengenapan dan Kepekatan Beberapa Logam Berat pada Permukaan Sedimen di Hutan Paya Bakau Bebar, Pahang - B. Y., Kamaruzzaman; Hasrizal, B. S.; Jamil, B. T. (Universiti Putra Malaysia Press, 2004)
Sampel permukaan yang dikutip dari 3 transet (54 stesen pensampelan) di hutan paya bakau Bebar telah diukur kadar pemendapan, ciri-ciri sedimen dan kepekatan beberapa logam. Dalam kajian ini, kadar sedimentasi diukur dengan menggunakan kaedah penunjuk tiruan mendatar di mana purata pemendapan sebanyak 0.52 cm.thn·' telah diperoleh. Min saiz partikel sedimen permukaan didapati beljulat di antara dari pasir halus (5.151/» hingga kelodak halus (6.911/». Min saiz partikel menunjukkan hubungan signifikan (P<0.05) terhadap perubahan musim dengan penurunan nilainya ketika musim monsun. Bagi logam Cr, Cu, Pb dan Zn didapati menunjukkan perubahan mengikut jarak dengan purata kepekatan yang rendah di kawasan muara dan tinggi secara relatif di kawasan yang lebih jauh dari muara.